Kipeä kiky

Vuonna 2016 työntekijät kantoivat yhteiskunnallista vastuuta vaikeassa taloudellisessa tilanteessa Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi ja sen tuloksena syntyi kilpailukykysopimus eli tuttavallisemmin kiky. Käytännössä valinta tehtiin kahden huonon vaihtoehdon välillä, jotka keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus tarjoili työntekijöille. Kikyn vaihtoehtona olisi ollut vielä isommat heikennykset työntekijöiden asemaan ja etuuksiin.

Kiky oli yhdistelmä karvaita toimia, jotka nieltiin vastahakoisesti. Mukana oli sekä työehtosopimusten muutoksia (lomarahaleikkaus julkiselta sektorilta, 24 h palkaton työajan lisäys) että hallituksen lainsäädännöllisiä toimia (työnantajamaksujen siirto työntekijöille).

Työajan pidennys poistettiin työehtosopimuksista vaikean neuvottelukierroksen jälkeen vuonna 2020, kuten luvattiin. 2,05% osuus työnantajamaksuista jäi kuitenkin työntekijöiden maksettavaksi ja kiristää työntekijöiden verotusta vielä tänäkin päivänä.

Työnantajamaksujen määrä ja jako on asia, josta eduskunta voi päättää. SDP on asettanut tavoitteeksi kiky-sopimuksessa työntekijöille siirrettyjen maksujen palauttamisen takaisin työnantajille. Työnantajamaksujen siirrossa ei ole kysymys mistään pienestä asiasta. Työnantajille on jo nyt kertynyt yli 11 miljardia euroa “hyvää” tämän siirron johdosta ja työntekijöiden kustannuksella. Itse olen myös erityisen sitoutunut tähän SDP:n tavoitteeseen.

Kiky oli erittäin kipeä ratkaisu lomarahaleikkauksineen ja palkattoman työajan lisääntymisen vuoksi. Vastuuta kuitenkin kannettiin oikeistohallituksen antamien vaihtoehtojen rajoissa. Nyt on aika vaikuttaa siihen, mitä vaihtoehtoja työntekijöille tarjoillaan seuraavalla vaalikaudella. On aika valita eduskuntaan sellaiset kansanedustajat, joiden tavoitteena on siirtää työnantajamaksut takaisin työnantajien maksettavaksi.

Asia on yhteiskunnallisesti merkittävä ja muun muassa lisäisi valtion verotuloja. Työntekijöiden näkökulmasta vielä merkittävämpää on se, että työnantajamaksujen siirtäminen takaisin työnantajille lisäisi ostovoimaa, jonka heikentyminen uhkaa tällä hetkellä ihmisten arjessa pärjäämistä.

Comments are closed.